Jin-jang v zime



Novembrom sa podľa čínskeho kalendára začína zimné obdobie. V zime silnie jin: je zima, dlhé noci, väčšia tma, všetko je pomalšie (malo by byť...). Preto v zimných mesiacoch potrebujeme dopĺňať jangovú energiu  

oszjpg

Z hľadiska životného štýlu  v tomto období je hlavný dôraz na ústupe: keďže sú krátke dni a dlhé večery, je dôležité dopriať si dostatok spánku - lekári odporúčajú chodiť skoro spať a neskoro vstávať. Dostatočne dlhý spánok je dôležitý aj pre tvorbu melatonínu, ktorý zabraňuje vzniku rakovinových buniek, cukrovky...


Od tejto sezóny až do konca zimy bývajú okná vždy zatvorené, čo zabraňuje potrebnému vetraniu a ľahko môže dôjsť k množeniu baktérií. Aby sme zabezpečili svieži vzduch, vetrajte dvadsať  minút ráno aj večer

V tomto období môžeme začať so zimným stravovaním , ktorým dopĺňame Qi v obličkách a účinne tým chránime organizmus v zime pred chladom, v zime silne jin: je zima, dlhé noci, väčšia tma, všetko je pomalšie (malo by byť...). Preto v zimných mesiacoch potrebujeme stravu jangového typu, ktorá pôsobí hrejivo, sťahujúco, dodáva nášmu telu a duši vitalitu a teplo.

zoldsegtempura1jpg

  • Jedzme teplé!

Jedzme  celozrnné výrobky s hrejivým účinkom: drobná alebo strednozrnná hnedá ryža, proso, pohánka!

Jeme viacero druhov fazule, hrachu a šošovice: zelená, červená, hnedá, čierna šošovica je už dostupná v bio obchodoch, cícer a fazuľa vo všetkých druhoch (perleťová, panašovaná, pinto, ľadvinka, adzuki atď.), tofu (fermentované sójové bôby)!

Koreňová zelenina je v tomto prípade perfektnou voľbou, už len preto, že je dostupná (aká náhoda...): mrkva, petržlen, paštrnák, biela reďkev, topinambury, cvikla, koreň lopúcha.

V zime dostupná okrúhla zelenina: tekvica, sladká kapusta, červená kapusta, kel, ružičkový kel, kaleráb, cibuľa, cibuľa fialová, cesnak, huby šitake, pečiarky, hliva ustricová atď.

Každý rád zje: sezamové semienka, mandle, tekvicové semienka, slnečnicové semienka, vlašské orechy, arašidy, lieskovce, gaštany, mak.

Používajte prírodné arómy a ochucovadlá: prírodná soľ alebo morská soľ, sójová omáčka, miso pasta, umeboshi pasta (japonská solená slivka), miestne zelené korenie (červená paprika, chilli, tymián, rozmarín, estragón, majorán, šošovica, chren, horčica, mäta pieporná), občas škorica, klinčeky, vanilka, muškátový oriešok, kari, korenie.

Jedzte kyslú kapustu, ostatnú zeleninu pripravenú kvasením, jemne nasolenú čiernu reďkovku, fialovú cibuľku, domáci chrenový krém!

Dajte klíčiť obilie, strukovíny!

Na varenie a vyprážanie použite trochu viac oleja (lisovaného za studena) a soli ako zvyčajne!

Zeleninu nakrájajte na väčšie kúsky, aby na zmäknutie potrebovala  viac  tepla a dodala telu dlhotrvajúcu energiu!

Na varenie obilnín, strukovín používajte tlakový hrniec, pripravujte jedál v rúre (zelenina, mäsové guľky, , jablká)!

Pite čisté, horúce nápoje: prírodný bylinkový čaj (žihľava, lipa, šípka, tymián, citrónová tráva), čaj kukicha, varené víno s prírodnými sladidlami, varená čerstvo vylisovaná jablková šťava, polievky!

  • A čo mäso?

obmedzte konzumáciu mäsa na 2-3x do týždňa (!!), ale ak jeme už len každý druhý deň, je to super začiatok.! Ak môžeme, mäso radšej spojíme so zeleninou a ak už v polievke bolo mäso, druhé jedlo by malo byť bezmäsité, alebo naopak!
koles_porridge-2jpg

  • A čo je ešte možné?

Ak neuveríte, že zima je o chorobách, chrípke, prechladnutí atď. ako sa hovorí, ba dokonca podporíte svoje telo prirodzenou výživou, „kúry“

Pred spaním si namáčajte nohy. Na nohách nájdeme veľa meridiánov, ktoré vyrovnajú doplnenie jang-chi, podporujú krvný obeh a posilňujú imunitu tela

 bylinkové kúpele,  odparovanie éterických olejov, dostatok spánku, pohyb)

namanie nhjpg

Hýbme sa aj v zime! Na internete sú skvelé videá na domácu gymnastiku, tréningy, stačí si vybrať, aby ste sa cítili slobodne a samozrejme to urobiť !!! 

183589841_2908818966040467_1119299763598494684_njpg

Doprajme si slniečka - vyhrievame sa často na slnku. Keď sa za slnečného popoludnia môžeme vyhrievať na slnku aspoň 30 minút, spolu s popoludňajším spánkom, môžeme účinne podporiť rast jang-chi v tele.

dlhé prechádzky, výbornú knihu, hľadajme spoločnosť spokojných ľudí, veľa sa usmievajme (aj nasilu), keď film, tak radšej komédiu, ani oblečenie nemusí byť smutné...


  • Toľko stačí urobiť?

Nie, aby sme boli naozaj šťastný a spokojný, je dôležité, aby energie jin-jang boli vyvážené celostne, čiže energie osoby nemôžu byť v rovnováhe len na telesnej úrovni,(čo sa snažíme dosiahnuť vyššie uvedenými spôsobmi), k pocitu šťastia a spokojnosti nám to dopomôže, ale nestačí - musíme byť v harmónii aj duševne a mentálne - všetko spolu súvisí.

Pomôcť dosiahnuť harmóniu - je mojím cieľom a poslaním. Umožniť každému, kto je ochotný vydať sa po tejto ceste, využiť možnosti čínskej astrológie k odstráneniu energetických blokov v každej oblasti  života a žiť maximálne spokojný, plnohodnotný život každý deň


Neváhajte ma kontaktovať.


Adriana