Kedy sa zdravá sebakritika premení v našej hlave na seba-obviňovanie ?

pexels-andrea-piacquadio-3812743jpg


Pri astrologických konzultáciách sa veľmi často stretávam so situáciou, a vlastne skoro ani nepoznám v mojom okolí človeka, ktorý by sa ešte nikdy nestretol s nadmerným premýšľaním, kedy sa nedarí potlačiť deštruktívny hlas v hlave.  


pexels-mariana-montrazi-6757339jpg

Kľudne môžeme povedať, že v 21. storočí sú ľudia nešťastní v mnohých prípadoch práve preto, že sa im nedarí zabrzdiť vlastné seba-zničujúce myšlienky 


Ale čo sa vlastne deje počas nadmerného preťaženia našej mysle?  

Je to akoby sme skladali puzzle, skladáme obrázok o tom, čo by bolo, keby…alebo čo bude, keď… to poviem/nepoviem, urobím /neurobím… lenže nikdy nemôžeme mať jasný a presný obrázok lebo nám chýbajú mnohé časti  ...


pexels-pixabay-262488jpg


Čo robí naša myseľ? 

Chce nám prirodzene pomáhať a podsúva nám možné časti obrázku podľa toho, aké má skúsenosti s podobnou situáciou (sami sme zažili, či niekto iný, máme to "naprogramované" z detstva v podvedomí...) a podľa toho bude potom náš imaginárny obraz vypadať. 

Bude nereálny, málo pravdepodobný? 

pexels-david-yu-10353017jpg

Bohužiaľ, práve preto, že nás “chráni”, ukazuje nám tie obrázky, keď sme sa “popálili”, tým nám ale v konečnom dôsledku vôbec nepomáha a je málo pravdepodobné, či nereálne, že sa stanú v skutočnosti...


Ak však prechádzanie týmito myšlienkami celé dni, týždne alebo dokonca mesiace a sme neschopní potlačiť stres a napätie, môže to mať neskutočne škodlivé následky.  


pexels-alex-green-5699864jpg


Pozrime sa na 5 znakov, ktoré vo našom živote poukazujú na to, že pravdepodobne myslíme viac, ako potrebujeme. 


1.Znova prežívate trápne situácie  

pexels-cottonbro-studio-3692885jpg

Ak sa neustále snažíme premýšľať nad situáciami, v ktorých sme sa cítili nepríjemne, bez toho, aby sme si to uvedomovali, stáva sa táto reakcia naším zvykom. A súhrn vašich návykov bude formovať našu osobnosť. (Takto sa vyvíjajú negatívne myšlienky, ktoré bohužiaľ tiež neustále znižujú naše sebavedomie.)  



2. Problémy so spánkom 

pexels-andrea-piacquadio-3768582jpg

Vedeli ste, že v noci sa naše obavy stupňujú? Iste ste mali večery, keď ste pre nevyriešený konflikt ledva zaspali. Alebo ste sa v noci zobudili a problém sa vám okamžite vkradol do hlavy. Toto je dôležitý varovný signál, že je čas zmeniť veci.  


3. Ale čo ak ...? / Ale čo keď ...? 

pexels-andrea-piacquadio-3808016jpg

Podľa mojich skúseností zvyčajne existujú dva typy ľudí, jeden neustále prežíva minulosť a druhý sa obáva budúcnosti. "Čo mám povedať, keď sa to opýtajú?" Ako mám reagovať, keď hovoria to a to? Čo keby som to urobil inak? “ Ak si na sebe všimnete, že sa vám vyššie uvedený myšlienkový vzorec stále vracia do hlavy, je veľká šanca, že ste sa vydali smerom k nadmernému premýšľaniu. 


4. Pokračujete v uskutočnenom rozhovore 

pexels-andrea-piacquadio-3777565jpg

Tento štvrtý bod by sa v istej podobe mohol týkať skutočne každého. Typickým príklad je, keď zložíte telefón a v hlave budete myslieť na to, čo iné ste mohli povedať alebo ako ste to mohli povedať inak. Aj keď je rozhovor už dávno za Vami, dialóg stále prebieha vo Vašej hlave, niekedy ešte aj hodiny počas dňa. 

Problém je v tom, že sa z tejto situácie nemôžete dostať dobre, pretože ak začnete, celkom iste nájdete chyby, ktoré by sa mohli urobiť inak. 


5. Pravidelne myslíte na svoje chyby 

pexels-andres-ayrton-6551070jpg

Aj keď sa trochu podobá bodu 4, ale  líši sa v samotnom zavedenom myšlienkový vzorci. Pokiaľ totiž neustále hľadáte, kedy ste urobili chybu, toto pozorovanie sa stane vašim zvykom. 

Ani si to nevšimnete a  vidíte iba to, ako veľmi NIE ste dosť dobrí. 

V mnohých prípadoch sme si plne vedomí toho, že čím viac sa vŕtame v jednej veci, tým horšie pocity nás zaplavia a dopredu nás to neposunie. 


Riešenie:

pexels-ron-lach-8262600jpg


Musíte vedieť, že existuje veľká šanca, keď VŠETCI občas narazíme na uvedené body, ale veľmi záleží na tom, ako často a do akej miery nás to dostane. 

V zdravých medziach to udržíme len vtedy, keď sa sústredíme na riešenie JEDNEJ konkrétnej úlohy/výzvy (ťažkosti, problému…), ktorá sa týka NAŠEJ OSOBY (sme osobne zainteresovaní, boli sme prítomní... a pod.) nie kolegu, dospelého potomka, suseda... výsledky vieme dosiahnuť v krátkom časovom období, pričom sme zameraní na cieľ.  


Tu by bolo dobré prestať na chvíľu "pozerať tento film" a úprimne si položiť otázky

- je to moja starosť ? dotýka sa to mojej osoby?

- viem to zmeniť ja? ako?

ktorá otázky príde na myseľ najčastejšie Vám?  


Už tým urobíte obrovský krok k svojej fyzickej, mentálnej a duševnej pohode , že odteraz budete vedome pozerať na vzájomné súvislosti, a tak si môžete skôr všimnúť a zabrániť tomu, aby že ste sa dostali do negatívnej špirály 


Počas života si vypracujeme VLASTNÝ systém riešenia problémov, nemusí však platiť doživotne...

Ďakujem, že ste sa dočítali príspevok a srdečne Vás pozývam do Fb skupiny budujeme (si) budúcnosť, ktorá Vám pomôže  nájsť Vašu cestu (všetko je ZADARMO)

budujeme (si) budúcnosť | Facebook

alebo

Potrebujete pomôcť? individuálny prístup, celostný náhľad na príčiny a možnosti riešenia, neváhajte ma kontaktovať adriana@cinskaastrologia.sk


S láskou

Adriana 

images - 2020-07-09T131933812jpg