„prevádzkový plán“ nášho tela


Vedeli ste, že  naše telo má „prevádzkový plán“?


Harmonogram ochrany zdravia sa odovzdáva tisíce rokov, ak ho dodržíme , môžeme sa dobre starať o svoje vnútorné orgány a, ak tomu prispôsobíme životosprávu, budeme plní energie každý deň!


Prečítajte si, ako na to:  



• 23 hodín – 1 hodina  v službe je meridián žlčníka  

lnkjpg

V tomto období  pracuje meridián žlčníka, podporuje metabolizmus žlče. 

Toto je najlepší čas na spánok, lebo dobrým spánkom vlastne chránime qi žlče. Z dostatku spánku budeme na druhý deň energickí, inak si porušíme qi-žlče a poškodíme si zdravie.  


• 1 hodina až 3 hodiny službu má meridián pečene  

peejpg


Počas tohto obdobia krv prúdi späť do pečene a živí pečeň, aby sa sama metabolizovala a zotavovala.  

Ak si pečeň nedokáže v tomto období poriadne oddýchnuť, nedokáže odstraňovať toxíny, čím ovplyvní aj funkciu žlče a môže zvýšiť aj pomer výskytu žlčových kameňov. Navyše pri abnormálnej funkcii pečene budeme podráždení a na koži sa nám objavia fľaky. Škody na našom vzhľade spôsobené neprespanou nocou nezvládne ani drahá starostlivosť o pleť.  


• 3 hodiny – 5 hodín službu ma pľúcny meridián  

imagespng

V normálnom prípade teraz človek tvrdo spí. Pľúca prenášajú čerstvú krv vyčistenú pečeňou do všetkých častí tela. Pľúca sú ako usilovný záhradník, ktorý kŕmi všetky časti tela qi a krvou. Každý, kto má ochorenie pľúc alebo zlú funkciu pľúc, má tendenciu sa v tomto období prebúdzať.  


• 5 hodín – 7 hod službu má meridián hrubého čreva  

hrub revojpg

Keď začne meridián hrubého čreva pracovať, máme tendenciu sa prebúdzať. Teraz je vhodné vyprázdniť črevá.  

Ráno sa odporúča piť vlažnú vodu, čo prispieva k vyprázdňovaniu. Ak ráno dlho spíme, premeškáme ten najideálnejší čas na vyprázdňovanie. Keď meridián hrubého čreva dokončí svoju prácu, býva často ťažšie vyprázdniť črevá.  


Meridián žalúdka je v prevádzke od 7. do 9. hodiny. 

 aldokjpg


Po defekácii sa zvyčajne cítite svieži a hladní. Práve v tomto období začína pracovať meridián žalúdka, čo je zároveň aj najlepší čas na raňajky. Jang je v tomto období najsilnejší, uľahčuje trávenie potravy. V tomto období začne aj žlčník odnášať aj žlč do tenkého čreva. Ak neraňajkujeme včas, metabolizmus v tele sa spomaľuje, je tu aj vyššia šanca na výskyt žlčníkových kameňov.  


• Meridián sleziny je v prevádzke od 9. do 11. hodiny.  

slezinajpg


O deviatej ráno začína slezina absorbovať živiny. Ak neraňajkujeme, nebudú existovať žiadne živiny, ktoré by slezina mohla absorbovať. To vedie po dlhšom čase k slabosti sleziny, ktorej najčastejšími príznakmi sú riedka stolica, alebo najprv suchá a potom príliš riedka stolica a v ťažších prípadoch zápcha.  

Slezina a žalúdok sú zdrojom vzniku qi a krvi. Ak sú slezina a žalúdok oslabené, zníži sa qi a krv, čo má za následok zožltnutie pleti, suché vlasy, horšiu kvalitu spánku a dokonca aj nespavosť.  

Aké dôležité sú raňajky!  


• Meridián srdca je v prevádzke od 11. do 13. hodiny.  

srdcejpg


Meridián srdca je v tomto období najaktívnejší, preto sa odporúča pokojný odpočinok na doplnenie krvi srdca. Vyhýbajte sa namáhavým športom, inak telesná tekutina, ktorá vzniká, môže ovplyvniť funkciu vášho srdca a poškodzuje ho.  

Ak sa o meridián srdca dobre nestaráme, budeme pociťovať nepokoj, nespavosť, časté sny, dokonca aj zrýchlený tep, tlak na hrudi či bolesti chrbta.  


• Meridián tenkého čreva je v prevádzke 13 až 15 hod

tenk revojpg  


Úlohou tenkého čreva je zoskupovať a usporiadať živiny a odpadové produkty. Živiny pre slezinu a odpadové produkty a tekutiny pre hrubé črevo a močový mechúr. Preto je vhodné skončiť s obedom pred 13. hodinou, aby tenké črevo mohlo správne fungovať.  

Okrem toho tenké črevo miluje teplo a neznáša chlad, preto sa v tomto období odporúča vyhýbať sa studeným nápojom. Dlhotrvajúci chlad spôsobuje slabé teplo a z dlhodobého hľadiska negatívne vplýva na vyprázdňovanie.  


• Meridián močového mechúra je v službe od 15. do 17. hodiny  

moov mechrjpg


Medzi 15. a 17. hodinou sa mnohí cítia mierne ospalí. Ľudia s horúčkou majú väčšiu pravdepodobnosť nízkej horúčky a ľudia s vysokým krvným tlakom majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať vyšší krvný tlak. Vysoký krvný tlak je vhodné znížiť kŕmením obličiek. (vodou) 


• Meridián obličiek je v službe od 17. do 19. hodiny  

oblikyjpg

Qi je uložené v obličkách a práve počas tohto obdobia ho obličky qi absorbujú . Preto sa odporúča vyhnúť sa namáhavému cvičeniu alebo práci, aby nedošlo k strate esencie.  


• meridián obalu srdca je v prevádzke od 19. do 21. hodiny  

3 hrievajpg


Srdcový perikardiálny meridián začína fungovať presne  o 19:00. Počas tohto obdobia nás môžu upokojiť od streu a zbaniť tlakuukľudňujúce praktiky, ako je chôdza. Podporujeme tým nielen trávenie, ale aj vyživujeme srdce.  


• Od 21:00 do 23:00 slúži trojitý ohrievač, Sanjiao  

meridianyjpg


Meridián Sanjiao spája všetky meridiány, môže riadiť qi a zabezpečiť, aby bol transport tekutín voľný.  
V období takzvanej „trojitej rozcvičky“ naše telo aj duša túžia po pokoji a relaxe, náš výkon prudko klesá, je to najpokojnejší čas spánku, preto nevykonávajte žiadnu prácu, ktorá si vyžaduje fyzickú alebo psychickú aktivitu. Telo aj duša si chcú oddýchnuť. 

V tomto období sa doporučuje pokojne ležať a relaxovať. Odporúča sa vyhnúť silným emóciám. Ak v tomto bode nemôžete zaspať, môžete pripraviť na spánok s tichou hudbou alebo čítaním.  

Zdroj: 守 正 学堂

namasta.hu


Čo znamenajú orgánové hodiny prakticky?

75cZaRDD_meridian-ruzicajpg


Je naozaj prínosné mať na pamäti ich existenciu


Nemusíme čakať, kým niektorý orgán v našom tele dá vedieť o sebe chorobou, keď sme všímaví, vieme tomu zabrániť.


A čínska astrológia tu vie byť veľmi prínosná.

Poznanie toho, kde sme odbočili zo svojej cesty, odstránenie zlých návykov, postojov, očakávaní k sebe, zásadne ovplyvní kvalitu nášho života.


na ľudskú bytosť sa pozerám holisticky-celostne a z telesných príznakov viem zistiť dôvody, ktoré boli príčinou negatívnych, nepríjemných pocitov, prejavov na tele, pretože sú príznakom toho, že nežijete svoj život tak, ako by to bolo pre Vás prirodzené - všetko so všetkým súvisí!


Prečítajte si ako sa na chorobu pozerá čínska astrológia?  

http://www.cinskaastrologia.sk/blog/ako-sa-na-chorobu-pozerá-čínska-astrológia 

Ak chcete vedieť, aká je Vaša úloha v živote, aby ste mohli žiť šťastný, spokojný a zdravý život, neváhajte ma kontaktovať

ponuku služieb nájdete 
 https://www.cinskaastrologia.sk/slu%C5%BEby/osobn%C3%A1-astrol%C3%B3gia